De ETHIC-studie (Early Thromboprophylaxis In COVID-19) is wereldwijd gestart op 27 oktober 2020 en is opgezet naar aanleiding van recente gegevens die suggereren dat ernstige COVID-19- infecties geassocieerd zijn met een verhoogde frequentie van trombose. Deze bloedstolsels kunnen leiden tot een ziekenhuisopname of, helaas in ernstige gevallen, tot de dood.
Enoxaparine, een LMWH-geneesmiddel, is een bloedverdunnend middel dat al vele jaren door artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken wordt gebruikt om de verdikking van het bloed die tot een bloedstolsel kan leiden, te voorkomen. Het is voor artsen gemakkelijker om de vorming van nieuwe bloedstolsels te voorkomen dan om bestaande bloedstolsels te behandelen.
De ETHIC-studie heeft tot doel na te gaan of het geven van enoxaparine in een vroeg stadium van de COVID-19-ziekte kan voorkomen dat personen in ziekenhuizen worden opgenomen en/of overlijden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in België, Brazilië, Zuid-Afrika, Australië, het VK, India en Spanje, in ongeveer 30 tot 50 centra.
De strategie voor de rekrutering van patiënten in België wordt als voorbeeld gebruikt voor de andere landen. Dr. Frank Cools, onze Nationaal Coördinerend Onderzoeker ETHIC, gaf onderstaand commentaar bij de Recruitment Start in België op 01 november 2020:
Dr Frank Cools
Nationaal coördinerend onderzoeker ETHIC, België
Hoofd Cardiologie in het AZ Klina Ziekenhuis
"In België worden tests op coronavirus georganiseerd in zogenaamde triage centra, bemand door toegewijde verpleegkundigen en huisartsen. Wij streven ernaar om met deze centra samen te werken om potentiële studie patiënten te identificeren. Een 'vliegende studieverpleegkundige' (die met de centra samenwerkt en ze bezoekt) zal het praktische werk doen.
Speciale mobiele verpleegkundigen zullen de patiënten thuis bezoeken en de patiënten instructies geven over het toedienen van studiemedicatie (voor patiënten in de enoxaparinegroep) en over het invullen van het patiëntendagboek. Waar mogelijk zullen we zorg op afstand verlenen. Wij zijn ons terdege bewust van de uitdagingen die ons te wachten staan, maar dergelijke uitdagingen nodigen altijd uit tot innovatieve oplossingen, en wij zijn van mening dat de studie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het onderzoek."
Deze strategie werkt voortreffelijk: België had de eerste geïncludeerde patiënt in Europa! Er zijn, eind augustus 2021, wereldwijd 207 patiënten gerandomiseerd.
Tot nu toe is België wereldwijd de beste leerling van de klas met 83 patiënten die met behulp van CT-N werden gerekruteerd!